Umro je najveći boksač svih vremena, Muhammad Ali

0

Muhammad Ali, jedan od najvećih boksača i sportaša u povijesti, preminuo je u 74. godini. Nakon karijere, koju je završio 1981. godine, obolio je od Parkinsove bolesti. Prije dva dana završio je u bolnici zbog problema s disanjem, a obitelji je javljeno da bude spremna na najgore…
Pravim imenom Cassius Marcellus Clay Junior, Ali je rođen 17. siječnja 1942. u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentucky.

Ime kojim je stekao svjetsku slavu uzeo je 1964., kada je odlučio prijeći na islam, četiri godine nakon što je postao olimpijski pobjednik u lakoteškoj kategoriji.

Te 1964. Ali je postao i svjetski prvak u teškoj kategoriji pobjedom protiv Sonnyja Listona, a tri godine nakon promjene imena, izazvao je nove kontroverze – odbio je služiti američkoj vojsci i oštro se usprotivio ratu u Vijetnamu, opravdavajući to svojim vjerskim uvjerenjima. Zbog toga je bio osuđen, oduzete su mu titule, a tri godine se nije borio.

“Izgledao je kao balerina, ali udarao je jače od svih”

U velikoj karijeri u 61 meču upisao je 56 pobjeda (od čega 37 nokautom) i pet poraza, a jedini je boksač koji je tri puta zaredom bio svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Autor: Index.hr

SHARE