Knowlesu sedam, Marčinkoviću pet, Kalajžiću dvije utakmice suspenzije

0

Vinovnici incidenta, masovnog naguravanja i tučnjave na Gripama kažnjeni su odlukom HKS-a vremenskim kaznama. Očekivano, najgore je prošao bek Zadra Preston Knowles, koji će na hlađenje do doigravanja… Hrvatski košarkaški savez donio je odluku o kažnjavanju vinovnika nereda na utakmici Splita i Zadra na Gripama. Povjerenik natjecanja Dražen Jendriš izvijestio je javnost o kaznama priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Zbog fizičkog napada igrača KK Split Pavla Marčinkovića i Mate Kalajžića na igrača KK Zadar Prestona Knowlesa kažnjava se KK Split prema čl.72.D-5) Propozicija natjecanja sa 50.000,00 kn. Zbog fizičkog napada igrača KK Split Pavla Marčinkovića na igrača KK Zadar Prestona Knowlesa kažnjava se igrač KK Split Pavle Marčinković sa 5 (pet) utakmica ne igranja prema čl.72.D-5) Propozicija natjecanja. Zbog fizičkog napada igrača KK Split Mate Kalajžića na igrača KK Zadar Prestona Knowlesa kažnjava se igrač KK Split Mate Kalajžić sa 2 (dvije) utakmice ne igranja prema čl.72.D-5) Propozicija natjecanja. Zbog fizičkog napada igrača KK Zadar Prestona Knowlesa na igrača KK Split Pavlu Marčinkovića i Matu Kalajžića kažnjava se KK Zadar prema čl.72.D-5) Propozicija natjecanja sa 50.000,00 kn. Zbog fizičkog napada igrača KK Zadar Prestona Knowlesa na igrača KK Split Pavlu Marčinkovića i Matu Kalajžića kažnjava se igrač KK Zadar Preston Knowles sa 7 (sedam) utakmica ne igranja prema čl.72.D-5) Propozicija natjecanja. Ovim putem također izražavamo žaljenje zbog predmetnog incidenta te se nadamo kako se takve i slične situacije više neće događati na košarkaškim terenima. Košarka i sport općenito trebaju se temeljiti na načelima sportskog ponašanja i „fair playa“ bez upotrebe fizičke sile ili bilo kakvih drugih oblika neprimjerenih ponašanja, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, utakmicu su obilježili masovno naguravanje, tučnjava, 14 isključenih igrača te završnica susreta četiri protiv četiri, a sve se dogodilo pri vodstvu gostiju od 30 razlike?!  Zakuhalo se ‘ni iz čega’, jer utakmica je bila gotovo prijateljska te odavno riješena,  Zadar je 7:02 prije kraja susreta vodio 64-95. Jedan bezazleni sudar Zadranina u redovima Splita Pavla Marčinkovića i zadarskog Amerikanca Prestona Knowlesa zapalio je iskru, koja se rasplamsala u neviđenu gužvu.  Dvojac se najprije pogurao, potom su izmijenili udarce, a onda su s klupa prema njima utrčali svi igrači, pomoćni treneri, fizioterapeuti… Najgore je prošao Splićanin Mate Kalajžić, koga je Knowles u trku pogodio šakom u bradu, pa je mladi Splitov bek sletio na parket i par trenutaka ostao nepomično ležati. Bio je to klasičan knockdown Knowlesa kakvog se ne bi postidjeli ni MMA boci.  Nakon kratkog vijećanja suci su isključili vinovnike incidenta Marčinkovića i Knowlesa te sve igrače s klupa, pa se do kraja igralo četiri na četiri, a pobijedio je Zadar 88-120. Delegat utakmice prijavio je Prestona Knowlesa, a on se branio kako je naguravanje Marčinkovića i trčanje Kalajžića prema njemu protumačio kao prijetnju.

No to ga naravno ne opravdava za divljačko ponašanje. Sve da je i bio u pravu, zašto se nije smirio nakon što je ‘prizemljio’ beka Splita direktom u bradu, nego je nastavio s agresivnim ponašanjem i prijetnjama, čak i kad su ga okružili suigrači i pokušavali ga smiriti.  Epilog svega su očekivane kazne, kako za Knowlesa, koji će na hlađenje sve do doigravanja, tako i za Marčinkovića i Kalajžića koji su svaki na svoj način sudjelovali u izgredu.

Pročitajte više na: https://m.24sata.hr/sport/knowlesu-sedam-marcinkovicu-pet-kalajzicu-dvije-utakmice-565449 – 24sata.hr

SHARE