ŠAH Martinović i Jakić odlično započeli šahovsku godinu

0

Velemajstor Saša Martinović i fide majstor Ivan Jakić uspješno su počeli šahovsku godinu nastupom na najjačem hrvatskom brzopoteznom turniru 53. Memorijalu prvoga hrvatskog velemajstora Mije Udovčića, popularno zvanom Mega, koji je održan u Zagrebu tijekom vikenda. Obojica su osvojila 13,5 bodova, Martinović se plasirao na 13, a Jakić 14 mjesto.

Memorijal Mije Udovičića s pravom se naziva Megom jer na njemu nastupa hrvatska šahovska elita – birano velemajstorsko društvo i ostali šahovski smrtnici koji im se stignu približiti nakon rigoroznih kvalifikacija. Dovoljno je pogledati poredak prvih petorice igrača da se stekne uvid u veličinu turnira – velemajstori Ante Šarić, Ivan Šarić, Hrvoje Stević, Zdenko Kožul, Alojzije Janković. Velemajstorski niz nastavlja se sve do 12 mjesta kada ga prekida internacionalni majstor Branko Rogulj.

Jakić je do Mege došao težim kvalifikacijskim putem. Kapetan momčadi ŠK Zadra ima iza sebe bogato iskustvo na sličnim natjecanjima i niz velemajstorskih sklalpova. U Zagrebu je pobijedio velemajstore Ognjena Cvitana, Alojzija Jankovića, Davora Rogića. Turnir je počeo kao 25 nositelj. Korak naprijed od 11 mjesta donio mu je plus od 59,8 rejting bodova.

Martinović je turnir počeo kao 17 nositelj, tako da se završni plasman bez zadrške može ocijeniti kao uspjehom. Zaradio je i 12 rejting bodova. Nakon uspjeha na turniru u Zadru, Martinović nastavlja s odličnim igrama. Uskoro će nastupati na zatvorenom Državnom prvenstvu.

SHARE