Preminuo je Bruno Marcelić

0

U petak 22. siječnja 2016. godine napustio nas je zadarski košarkaški velikan, igrač, trener i reprezentativac bivše Jugoslavije Bruno Marcelić. Prije desetak dana imao je srčani udar, nakon liječenja u bolnici otpušten je kući, ali srce nije izdržalo. Preminuo je u 73. godini života.

Bio je susretljiv, duhovit i gorljivo uz svoj Zadar do zadnjih dana svog života.

Sa Zadrom je 1974/75 došao do polufinala Kupa europskih prvaka.

Igrali su: Krešimir Ćosić, Josip Đerđa, Doug Richards, Nedjeljko Ostarčević,Čedomir Perinčić, Branko Skroče, Zdravko Jerak, Bruno Marcelić, Tomislav Matulović, a vodio ih jeLucijan Valčić.

Nebojša Gunjević o Brunu Marceliću je 2009. godine u Zadarskom listu napisao:

– Bruno Marcelić je, uz Pina i Krešu, jedini igrač Zadra koji je osvojio pet državnih prvenstava i jedan kup. Zasluga, i to ne malih, ima i za šesto osvojeno prvenstvo Zadra u bivšoj državi te je tako povezan sa svim zadarskim košarkaškim jugotrofejima. Izvanredni šuter i brzanac, u srcima ne maloga broja Zadrana ostao je u sjećanju po mnogim velikim utakmicama. Puno je, sasvim sigurno, pridonio sjaju Košarkaškoga kluba Zadar, koji je nekada bio u uskom krugu najjačih klubova Europe.

Pobijedila je tadašnja zlatna momčad Zadra u ožujku 1968. momčad Simmenthala u Zadru čak s 90:64, nakon što su u Milanu izgubili 15 razlike u četvrtfinalu Kupa prvaka. Cesare Rubini, trener talijanskoga tima, rekao je nakon poraza: “Zadar je trenutačno najbolja momčad Europe”. Ali, premda je igrao najljepšu košarku u Europi, preko Reala i njegove čuvene momčadi Zadar tih godina u Kupu prvaka nije uspio proći – treće mjesto u Europi najveći je klupski uspjeh.

Osobni karton Bruna Marcelića 26. ožujka 2001. godine donosi Drago Marić u Slobodnoj Dalmaciji:

IME I PREZIME: Bruno Marcelić
DATUM ROĐENJA: 23. srpnja 1943. godine.
MJESTO ROĐENJA: Zadar (“Dite sam Relje, koja je dala mnoge košarkaše: Pina, Cicu, oba Valčića, oba Jurišića, Kresoju, Tičinu i druge”)
VISINA: “Nisam se smanjio ni za cventimetar. Dakle 184 centimetra”
TEŽINA: “U igračkom dobu 85, a sada 12 kila više. Nije puno”
KLUBOVI: “KK Zadar, RK Elektra (Zadar), KK Bokolje (Krešina Dobropoljana)”.
MJESTO U MOMČADI: “Bek-krilo, odnosno “dvica” ili “trica”, zbog brzine i šuta”.
TRENERI: “Enzo Sovitti, Željko Cico Troskot, Đorđo Zdrilić, Trpimir Lokin. Sve u Zadru. U Bokolju sam ja bio trener, a u rukometnoj Elektri vodio nas je Tomislav Teofilov”.
TROFEJI: “Uz Pina i Krešu jedini sam igrač iz “zlatne generacije”, koji je osvojio svih pet prvenstava (65, 67, 68, 74. i 75.) i 1970. Kup nakon pobjede u Splitu nad Jugoplastikom”
UZORI: “Pino Giergia iznad svih, pa veliki Ivo Daneu, a od stranaca Realova legenda Emilio Rodriguez. Kao trener najradije biz uzeo Mirzu Delibašića”
ZVANJE: Diplomirani ekonomist
ZANIMANJE: Umirovljeni komercijalist

Foto: Zadarski list

SHARE